31 oktober 2005

Nu är det väl revolution på gång

Jag vill veta: hur gör ni som inte är skåningar när ni sjunger med i en låt som sjungs på skånska av artisten själv? T.ex. jag gillar bob hund som fan, men jag vet aldrig hur jag ska göra när jag sjunger med. Sjunger jag som vanligt låter det kass, som dansband, och sjunger jag på skånska känner jag mig fånig. Trots att jag är ganska bra på skånska.

Om man alltid sjunger på sin egen dialekt, då innebär ju det att alla skåningar sjunger alla icke-skånska låtar på skånska. Har provat att nynna kent på skånska i huvudet, och det låter så där Timbuktu-mysigt. Men gör man så? Hur gör ni som är skåningar när ni sjunger icke-skånska låtar?

(Jag har valt att exemplifiera med skånska - inte för att jag inte gillar skånska utan för att det är i låtar som sjungs på skånska som jag känner mig totalt lost. Min förvirring har alltså uppstått i samband med skånsksjungande grabbar, framför allt bob hund.)

(En grej till - innan ni levererar ert svar, som för er kanske känns självklart - sjung högt för er själva. Flera som jag resonerat med tidigare har först kommit med helt solklara svar, men blivit lika lost som jag efter att ha ställts på prov.)

Bra låtar att prova med:

Tralala lilla molntuss - bob hund
Revolution - bob hund
O'boy - Peps Persson
Alla vill till himlen men ingen vill dö - Timbuktu
Hörlurar - bob hund

Mycket bob hund, men jag har risigt med uppslag.

5 kommentarer:

Hanna sa...

Jag sjunger Peps på skånska men Timbuk på svenska. Jag pratar en väldigt rikssvensk variant av värmländksa men sjunger stockholmska låtar på lite mer stockholmsk dialekt.

Vilken rolig fråga förresten, fick mig verkligen att tänka efter!

Carreca sa...

Det finns en låt som gör en riktigt schizo i det här avseendet. Alfs "Gröna Linjen", alltså; en låt om Sthlm som sjungs på skånska. Förbannat bra är den i alla fall.

Och jag sjunger på skånska, men så är jag också rätt grym på dialekter.

Anna sa...

Jag är skåning och för mig är det enkelt. Om låten är på skånska så sjunger man på skånska. Annars sjunger man på "svenska", tex Kent. Är nog svårare på andra hållet, alltså för er som inte är skåningar.

Lina sa...

Jag är från Skåne men har en lätt uppfuckad dialekt, men i vilket fall som helst så håller jag med Anna här ovanför - jag försöker sjunga som den som sjunger sjunger så att säga, oavsett vilken dialekt de har. Skåningar har ju en lång och inte särskilt stolt tradition av att dölja sin dialekt när de sjunger (eller skådespelar eller får ett programledarjobb på TV...), så jag tror inte att vi överlag har några större problem med att anpassa oss till att sjunga med i rikssvenska. Jag kan inte riktigt säga hur jag skulle göra om en låt framfördes på en annan svensk dialekt (jag har hjärnsläpp och kommer inte på något exempel mer än typ...eh...Ainbusk Singers?), men jag tror att jag skulle imitera så gott det gick och hoppas att ingen som faktiskt talar dialekten på riktigt skulle höra och skratta åt mig.

Louise sa...

Jag är värmländsk och jag har själv tänkt på att jag sjunger skånskt när jag sjunger med i "Alla vill till himmelen". Det är lite skumt tycker jag.