21 december 2005

Smak som tränger igenom


Jag är från och med i morse Julledig. Gode gud vad skönt. Hade, smart som jag är, tänkt åka och handla all julmat idag på förmiddagen, eftersom jag tänkte att då är det nog minst med folk och jag slipper bli arg och svettig. Jag hade då inte räknat med Russinen, den hjord av pensionärer vars stora nöje är att samlas före 12 och handla, oavsett om det är jul eller inte. Här ska handlas Gräddad längtan - nu med russin! Och Edamer med röd plast omkring.

De stod överallt med sina vagnar, framför allt vid charkdisken, och såg ondsint på mig när jag bad dem flytta sig lite så jag kunde komma fram (mkt vänligt faktiskt!). Russinen handlade typ mikrosmå bitar av allt, 5 cm paté, 1/2 msk sallat, en halv vippa dill... det tog hundra år innan det var min tur. En tant smakade nog på alla korvar i hela disken innan hon beslöt sig för 5 cm av den första hon smakat på. Det är så man äter lunch som gammal! Smart drag.

En tant skulle ha 2 st inlagda strömmingar, såna där som är stekta och sen lagda i ättikslag (f.ö hur gott som helst!) och frågade om det verkligen var strömming eller om det var sill. "Den där sillsmaken brukar tränga igenom" sa hon. Que? Är det inte bara storleken och var man tatt dom ifrån som skiljer? Jag vill undersöka!

Nu ska jag göra citronsill, inlagd sill, senapssill och - nytt för i år - ginsill. Hörde om det på Gomorron Sverige i morse och jag måste bara prova. Gin och enbär och sill - det kan inte bli fel!

5 kommentarer:

Anonym sa...

Hei,
Min pappa er svensk ,jeg er norsk, min pappa sie r at det er stömming ned til skåne. fra skåne og ut er det kust sill også finnes det havsill også som kalles islandsill og den er stor.
Men kust sill og stömming er i prinsippet samme sak.

Jeg lurte nemlig på samme ting her for noen uker siden!

Hanna sa...

Hade förträngt russinen. Farväl shopping torsdag förmoddag. Hej fredag klockan 16.30.

Daniel sa...

Jo, det är samma firre. Det råder lite delade meningar om när den byter namn. Men det mest vedertagna verkar vara att när den passerar Oskarshamn så blir sillen strömming.

Inlagd steksill/-strömming är för övrigt ruggigt mumsigt året runt :)

Daniel sa...

Nu var jag ju tvungen att ta reda på hur det faktiskt förhåller sig så jag inte sitter här och ljuger :)

Oskarshamn är inte helt fel - men inte rätt heller.

"Öster om en linje mellan Kalmar och Polen" är tydligen strömmingsområde enligt kungligt påbud från 1500-talet:
http://www.shorl.com/dosubanybralo

jo sa...

Hihi, tack för researchen! Jag är fortfarande nyfiken om man verkligen kan känna en genomträngande sillsmak om man använder sill isf strömming då man gör inlagd strömming av Stekta Flundror - ska provas vid tillfälle.